Een dag in naam der wetenschap

| Geen reacties

Het eerste wat me opviel, was de quote van Hippocrates, toen ik de Volkskrant opensloeg op het interview van prof.dr. Sarah Durston. ‘Een verminderde vasthoudendheid omdat de ziel snel overgaat naar de volgende indruk’.

Afgelopen vrijdag zat ik in de bibliotheek van de universiteit. Na lange tijd weer. Vroeger kwam ik er om te studeren en boeken te zoeken. Nu zat ik er om literatuur te verzamelen voor mijn artikel over ADHD en seksualiteit. En de Volkskrant van de dag ervoor, omdat ik mij voor wilde bereiden op de Nationale Hersenlezing van die middag.

Een dag vol wetenschap. Wat een heerlijkheid. Mijn beslissing om de alumnipas van de universiteit aan te schaffen stelde ik steeds weer uit. Zo duurde het nu even voordat ik werkelijk in de bieb terecht kwam. Een verminderde vasthoudendheid klonk mij dan ook niet vreemd in de oren. Alleen Hippocrates weet het mooier te verwoorden dan ieder ander. En dat 4 eeuwen voor Christus.

In een paar uur vond ik welgeteld maar één alinea over ADHD en seksualiteit. Dezelfde zoekresultaten die ik kreeg via Google. Ik zocht namelijk niet naar risicovol seksueel gedrag en vreemdgaan. Maar gewone huis-, tuin- en keukenseks. De wetenschap stelde me diep teleur die ochtend.

Vervolgens sprong ik ruim op tijd op de fiets. Eén minuut voor aanvang van de Nationale Hersenlezing liep ik het Mediaplaza binnen. Dit keer was het niet mijn eigen verminderde vasthoudendheid waardoor ik net op tijd was. Voor de zoveelste keer waren de wegen rondom de Jaarbeurs omgelegd.

Wat volgde, was een uur lang op iedere muur van de zaal een levendige presentatie. Gebracht door een vrouw vol vuur en standvastigheid. Iemand die vastberaden de controverses rondom ADHD te lijf gaat met wetenschap. Want wie de discussies rond dit onderwerp de afgelopen tijd heeft gevolgd, weet waar ik het over heb. Dit keer sneuvelden de controverses stuk voor stuk.

In het kort, zoals ik ze begrepen heb: ADHD bestaat al zo lang als er geschreven wordt. ADHD komt overal op de wereld voor in dezelfde mate als in de westerse maatschappij. ADHD wordt een hersenaandoening genoemd omdat de hersenen slechts de oorzaak van ADHD vertalen naar gedrag.

En gelukkig, het is niet erg om ADHD te hebben. Al tijdens de kolonisatie werd het gen dat ADHD mede veroorzaakt, verspreid door de mensen die het meest exploratief waren. Het is pas erg als je er last van hebt.

Over een paar dagen verschijnt een film van de complete lezing op de website van de Hersenstichting en op de website van het lab  van prof.dr. Sarah Durston. De laatste persoon die een vraag stelt in de film ben ik zelf trouwens.

Deze vrijdagmiddag stelde de wetenschap mij niet teleur. Ondanks dat zij mij nog niet kan helpen om het stigma van de ADHD’er als vreemdganger te bestrijden, ging ik voldaan naar huis.Ik spreek Hippocrates dan ook graag tegen. Hij dacht dat verminderde vasthoudendheid ontstaat door de disbalans tussen vuur en water. Meer water is het medicijn. Ik denk niet dat we meer water nodig hebben. Maar meer vuur in de vorm van wetenschappers als Sarah Durston.

Deze blog is ook gepubliceerd op de site van ADHD lifestylemagazineLogo Suzan uitgesproken anders

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.