Seks doe je met je hoofd

| 5 reacties

mens met hersenen in de handen die zich afvraagt wat er tussen de oren zit

Seks zit in je hoofd

Wat? Ok, wacht! Ik zie je gedachten gelijk afdwalen naar minder plezante beelden. Dat is dus niet wat ik bedoel. De meeste mensen denken dat seks vooral plaatsvindt met beider geslachtsdelen (of één), terwijl het belangrijkste orgaan dus je hersenen zijn. Ga maar na bij jezelf. Waar onstaan fantasieën? Waar neem je de beslissing of je zin hebt? Wat stuurt je motoriek? De hersenen zijn het orgaan waar alle prikkels verwerkt worden. Maar dat hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Want als je dit leest, grote kans dat jij of je partner ADHD heeft. Zo niet, dan moet je gewoon verder lezen. Misschien herken je zonder ADHD hier ook wat in.

Overprikkeld

Prikkels komen van alle kanten, van binnen en van buiten. Ze duikelen als een gek over elkaar heen om maar gehoord of gezien te worden. Ze zorgen voor afleiding, een overvolle agenda, een stukje ongeduld en nogal wat andere zaken. Nu je weet dat je je hoofd nodig hebt voor een vrijpartij, snap je misschien dat seks een uitdaging kan vormen. Hersenen verwerken prikkels. Seks ontstaat in je hoofd.

Past seks er dan nog bij?

Seks met een ADHD’er

In sommige gevallen niet. Eerder al verscheen ‘Seks met een stuiterbal’. Hierin werden een aantal zaken aangekaart en aan de reacties te zien was het heel herkenbaar. Ook werd duidelijk dat veel onbekend terrein is. Denk je eindelijk de ADHD onder de knie te hebben, moet je híér ook nog over nadenken.

En er dan nog over praten met je partner.

Geen zin in seks

Neem bijvoorbeeld geen zin in seks. Iets wat je behoorlijk in de weg kan zitten, maar wat ik volstrekt logisch vind. Hoe moet je nu nog aan seks denken, als je hoofd al helemaal vol zit met andere dingen? Want ja, die lossen zich niet vanzelf op. Ze vergen allemaal aandacht van je. En als je net denkt dat je het een hebt opgelost, dient het andere zich weer aan. Dat andere is net zo belangrijk als dat ene. Voordat je het weet, moet je ook nog aandacht besteden aan dit en aan dat. Wacht, je bent vergeten om iets te doen, omdat je zo druk was met dat ene. Tegelijkertijd neem je dat andere ook nog even door in gedachten. Want een detail zit je dwars.

Te moe voor seks

Ben je eindelijk klaar met denken, moet je slapen. Want je bent moe van steeds maar weer pas op de plaats maken. Je aanpassen aan de snelheid (of eigenlijk traagheid) van andere mensen. Daar gaat nog meer energie in zitten dan alle dingen die je normaal op een dag doet of denkt. Als je moe bent, heb je geen zin in seks. En je weet ‘wanneer ik nu ga vrijen, gaat het van mijn slaaptijd af’. Morgen zit je hoofd nog voller, want dat doet slaaptekort met je.

Praten over seks en ADHD

Voor je het weet zit je opgezadeld met een schuldgevoel. Je merkt dat je partner graag wil, maar op de tenen loopt. Hij of zij weet het ook niet meer na de zoveelste afwijzing. Ben je eenmaal in die cirkel beland en kom je er lastig uit. Durf er over te praten. Je zult zien dat het oplucht.

Diclaimer: Soms zijn oorzaken en gevolgen ingewikkelder. Lees meer op www.seksualiteit.nl over geen zin in seks. Heb je het idee dat je hulp kunt gebruiken? Zoek dan een deskundige in de buurt om jou en/ of je partner te ondersteunen. Bijvoorbeeld een geregistreerd seksuoloog via nvvs.info of PSYQ.

Deze blog verschijnt 1 april op www.adhder.nl, maar ik mocht alvast mijn mond voorbij praten.

5 reacties

 1. Seks doe je met je lichaam, inclusief brein. Dus ook met je ogen, oren, je huid, etc. En wie weet, ook met je gevoel en liefde…

  Seks kan juist maken dat je je denkvermogen even kunt loslaten en volledig kunt opgaan in gevoel, genot en beleving.

  Verder… Ik vind het uitstekend dat er artikelen verschijnen over ADHD en seksualiteit. Een overdosis aan prikkels en stress doet een seksleven geen goed. Zeker als er onvoldoende over gesproken kan worden…

  • Hoi Victor,

   Dankjewel voor je belangrijke antwoord. Je hebt zeker gelijk. We mogen niet uit het oog verliezen dat de rest van je lichaam, je zintuigen en je gevoel een grote rol spelen tijdens een vrijpartij. Alle prikkels die je tijdens een dag of een vrijpartij te verwerken krijgt, worden verwerkt in de hersenen. Wanneer het daar soms een warboel is door allerlei andere prikkels, kan dit lastig zijn om het ook optimaal tot uiting te laten komen, bijvoorbeeld zin maken.
   Voor sommige mensen met ADHD is het orgasme een verademing, omdat ze dan rust en weldaad ervaren in hun hoofd. Als je eenmaal kunt loslaten, wordt het een fantastische ervaring!
   Voor mij een volgend onderwerp om over te schrijven. Er is nog zoveel meer.

   Groet, Zafanja

 2. Ergens hoopte ik op iets meer in dit artikel… Meer info om in te duiken. Geen idee wat, though. Het heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat ik hier de laatste maanden veel over nadenk (nu ja, pieker), waardoor enige zin nog verder afneemt. Wat me aan het denken zet. En zo verder.
  ADHD of niet, wel erg veel herkenbare dingen. Behalve dan (positieve) prikkels in deze context, net het enige gebied waar ik juist onderprikkeld raak =’) En waar een uitknop voor de hersenen het meest gewenst is, ze nemen alles over. “Ach lief, zit jezelf toch niet zo in de weg”. Uhuh.

  • Hey Myrthe!

   Ik wou dat ik je meer kon bieden op dit moment. Er valt nog zoveel meer over te schrijven. Maar dat past niet in maximaal 500 woorden. En oplossingen heb ik nu nog niet gevonden. Een volgende blog komt er zeker. En uiteindelijk een uitgebreid artikel in het ADHDlifestylemagazine. Volgende week vrijdag spreek ik een seksuologe van PSYQ. En dan ga ik echt wel naar oplossingen vissen. Mijn doel voor nu is vooral mensen erover na laten denken, omdat hier gewoon weinig over bekend is. Maar wat jij beschrijft dat snap ik wel. Ik stuur je een privéberichtje!

 3. Hoi, ik heb gelachen om dat stuk “seks met een stuiterbal”. Ik ben dan een ADD-er met licht ADHD, maar ik merk juist dat als ik mij overgeef aan mijn lief (en soms aan mijzelf) ik mij heerlijk kan ontspannen en er momenten zijn dat ik ook niet hoef te denken. Vaak zou ik daarna ook een heerlijk dutje kunnen doen, maar daar leent de tijd zich niet altijd voor (of is het dan weer dat ik alweer denk aan wat ik allemaal nog wil doen 😉 )

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.